vrijdag 22 november 2019

Meer vrouwen op straat! Advies.

Nauwelijks 7% van de Antwerpse straten kregen de naam van een vrouw.

Hoboken scoort nog slechter.

De cultuurraad wil hier iets aan doen. Wij gingen op zoek naar vrouwen in onze gemeente die zich positief onderscheiden hebben.

1. Catharina Peeters (1615 - 1676), kunstschilderes, woonde en werkte samen met haar broers Bonaventura en Jan een tijdlang in Hoboken in een hof gelegen nabij de Onze Lieve Vrouwkerk aan de huidige d'Urselstraat. In de literatuur wordt dit soms aangeduid als het Lindenhof. Na de dood van Bonaventura (1652), die in de kerk van Hoboken begraven werd, verhuisde ze naar Antwerpen. Zoals haar broers schilderde ze voornamelijk zeestukken. 
Catharina Peeters - Zeeslag 

Esther Verbeeck / Tante Terry met Kraakje
2. Esther Verbeeck (°Hoboken 1931-2018) TV presentatrice. Zij was gehuwd met stervoetballer Jos Van Ginderen. Zij presenteerde tussen 1961 en 1979 Klein klein kleutertje, het kinderprogramma van de BRT als 'Tante Terry'. 

3. Victoire Verbinnen (1909-1993), 46 jaar actief als vroedvrouw in Hoboken. In die periode hielp ze zowat 4000 Hobokenaren op de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte zij voor het Rode Kruis. 
















4. Joanna Josephina Vranken (1901 - 1944) Weerstandster, koerier, politiek gevangene. Overleden in het concentratiekamp te Belzig (Duitsland). >


Onze zoektocht gaat verder.

3 opmerkingen:

  1. Als er nog nergens een ‘ dulle Griet ‘ straat bestaat , waarom doen we dat dan niet in hoboken? Bruegel kwam hier graag en tekende hier een prent..
    En
    Marie Louise de la RamΓ©e. Als Ouida.
    De schrijfster van a flandres dog , een hond van Vlaanderen met Nello en patrache.
    Vriendelijke groet, rudiger wouters

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Dulle Griet heeft natuurlijk niets met Hoboken te maken. De kermis wel. Dat is ons natuurlijk wel bekend. Tien jaar geleden, met Hoboken viert 875, was de Kermis de rode draad doorheen de festiviteiten. Ouida is ook een lastige. Er zijn toch nogal wat twijfels of het dorp van Nello wel degelijk Hoboken is. De naam komt nergens voor in het boek en behalve de molen zijn er nauwelijks raakpunten met het echte dorp. De rand van Antwerpen stond overigens vol windmolens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Victoire Verbinnen, onze buurvrouw in de Elsstraat, een monument!!! Dankzij haar heeft mama 5 kinderen gerust kunnen grootbrengen (als wij iets mankeerden stond zij altijd paraat) En...wij mochten bij haar Piedboeuf tafelbier drinken...de tijd van toen, goede herinneringen πŸ’œπŸ’œπŸ’œ

    BeantwoordenVerwijderen