dinsdag 2 januari 2018

Herdenking Wapenstilstand 1918 - 2018 - Advies 17/12/2017

Aanleiding
99 jaar geleden, na meer dan 4 jaar bloedige strijd, werd in een restauratiewagon in Compiègne een bestand getekend waardoor de oorlogswapens zwegen.
Jaarlijks wordt deze Wapenstilstand overal herdacht, ook in Hoboken.
Jaar na jaar vermindert hier het aantal aanwezigen op de herdenking.
Ook na 99 jaar is het herdenken van de Wapenstilstand zinvol.
Volgend jaar herdenken we de 100ste verjaardag van de Wapenstilstand.

Motivatie
Waarom na 100 jaar nog herdenken? De Eerste Wereldoorlog is het eerste voorbeeld van moderne oorlogvoering. Het verdrag van Versailles lag aan basis van de Volkenbond, die op zijn beurt uitmondde in de UNO. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog ontstond in Oost-Europa de geopolitieke situatie die leidde tot de Koude Oorlog, de Joegoslavische kwestie en het Turks revanchisme dat tot vandaag in aspiraties van Erdogan doorleeft. Het was ook de oorlog waarin de VS zich voor de eerste keer als absolute wereldmacht ontpopte.

De Wapenstilstand op 11 november vat eigenlijk de Eerste Wereldoorlog samen. In Vlaanderen primeert het idee van nooit meer oorlog. De slachtoffers van beide wereldoorlogen worden herdacht.

De jaarlijkse herdenking van de Wapenstilstand op 11 november aan de monumenten voor de gesneuvelden is in Hoboken dringend aan vernieuwing toe. De huidige vorm stemt blijkbaar niemand echt gelukkig, en dus waren er opnieuw nogal wat afwezigen dit jaar.

De honderdste verjaardag van 11 november 1918 lijkt ons een goed moment om de herdenking een nieuwe impuls te geven. Uiteraard hoeft het geen massa-evenement te zijn zoals die in de Westhoek georganiseerd worden. Maar de herdenking mag niet beperkt blijven tot een cultureel evenement en een paar weinig inspirerende toespraken en een bloemenhulde met twee kransen op de dag zelf. Om te vermijden dat het leed van de Groote Oorlog en bij uitbreiding van ALLE oorlogen vergeten wordt, is er meer nodig.

Om de toekomst van 1914-1918 in ons collectieve geheugen te verzekeren, moeten er in elk geval jongeren bij betrokken worden, hetzij via scholen, hetzij via verenigingen. Ook lokale de (erfgoed)verenigingen kunnen een rol spelen door bij voorbeeld een reminiscentietraject te ontwikkelen, met de nodige aandacht voor de huidige multiculturele samenleving.

Advies
De cultuurraad dringt er bij het districtsbestuur op aan hoogdringend een werkgroep in het leven te roepen om een relevante en eigentijdse herdenking mogelijk te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten