vrijdag 28 april 2017

Werkingsverslag 2016 - Advies

Aanleiding
Het advies wordt uitgebracht op vraag van het district.

Motivatie
Het bestuur van de Cultuurraad heeft dit werkingsverslag ontvangen en gelezen. Er werd digitaal overleg gepleegd. Het werkingsverslag werd getoetst aan het actieplan 2016.

Op basis van het overleg dienen we het volgend advies in.

Advies
Het verslag heeft veel van een Good news show. We merken slechts weinig kritische noten op.

De cultuurraad is zeer bekommerd om de Hobokense cultuurverenigingen. Een leuke manier om hen in de kijker te zetten, is juist die verenigingenmarkt in het jaarmarktweekend.

Maar over de verenigingenmarkt wordt met geen woord gerept. De opkomst was pover - zowel van standhouders als van publiek -, de opstelling was slecht. Er was geen fysieke aansluiting met de rest van de markt. Kortom, een fiasco.

Toen de cultuurraad voorstelde de verenigingenmarkt niet meer tussen de rommelmarkt te zetten, bedoelden wij uiteraard niet dat ze volledig geïsoleerd moest worden.

Overigens blijven wij erbij dat er dringend werk moet gemaakt worden van de herziening van de werkingstoelagen aan verenigingen. Financiële problemen maken dat jaar na jaar verenigingen de handdoek in de ring gooien. Op die manier gaat er heel wat expertise verloren.

Wel is er aandacht voor projecten als Radio DIVO. "Een aantal jongeren hadden (sic) zin om iets te doen met media en muziek". Mooi, maar hoeveel jongeren worden hiermee bereikt? "Sindsdien maken (sic) een vijftiental jongeren elke zaterdag live radio". Hoeveel luisteraars hebben er wekelijks oor voor? Er was begeleiding bij de start, maar is er een minimum aan kwaliteitsbewaking?

Dat er meer werd ingezet op activiteiten/voortellingen voor ouderen, kunnen wij alleen maar toejuichen. Misschien werden onze opmerkingen op voorbije jaren dan toch gehoord.

Klassieke muziek toegankelijk maken voor kinderen en gezinnen, is eveneens een goede zaak. Maar breng het vooral in een apart programma - waar uiteraard iedereen welkom is - en laat de (wat oudere) muziekliefhebbers rustig genieten van hun concerten.

De problematiek van "Ten Zuiden van 't Zuid" heeft de cultuurraad bij de tweede editie al benoemd. Wij werden toen teruggefloten:

"Het districtscollege wil werk maken van een positieve, dynamische en kwalitatieve uitstraling van Hoboken. Het festival Ten zuiden van ’t Zuid kadert in deze doelstelling. Als we het weer het beleid laten bepalen, dan kunnen we eigenlijk niets meer plannen in openlucht."

Ook hier kunnen wij alleen maar blij zijn dat onze bekommernis eindelijk wordt gedeeld.

Besluit
De cultuurraad verleent niettemin gunstig advies aan het werkingsverslag, mits er rekening gehouden wordt met de bovenstaande opmerkingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten